Forum dla samotnych Strona Główna dla samotnych
jesteś samotny/na? nie jesteś sam/sama!
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Z okazji dnia sera Camemberta!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla samotnych Strona Główna -> 30 do 35 lat
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Przywrócony_id:(5167)




Dołączył: 25 Sie 2020
Posty: 2629
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 10:09, 01 Maj 2021    Temat postu:

Wysoki, ciężko będzie wyprodukować samemu Very Happy

"Fińska technolgia produkcji ksylitolu polega na przetwarzaniu masy drzewnej z drzew liściastych, w tym przede wszystkim drewna brzozowego. Metoda ta również wymaga procesu chemicznego, ale nie wykorzystuje się w nim bakterii oraz grzybów. Surowiec wejściowy nie jest również GMO (genetycznie modyfikowanym organizmem)."


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Przywrócony_id:(5167)




Dołączył: 25 Sie 2020
Posty: 2629
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 10:11, 01 Maj 2021    Temat postu:

Ale z tego co czytałam to można zrobić swój cukier brzozowy np waniliowy o! Nie mylić z wanilinowym 😀

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Przywrócony_id:(5167)




Dołączył: 25 Sie 2020
Posty: 2629
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 10:16, 01 Maj 2021    Temat postu:

W tym roku zamierzam zrobić pierwszy raz w życiu nalewki owocowe, ale właśnie nie z cukrem zwykłym, a z cukrem brzozowym (sok z brzozy, cukier z brzozy to moje odkrycie 2021 roku Very Happy ile to cudo ma właściwości prozdrowotnych w każdej postaci!) i jak wjadą po lepszych cenach truskawki to pierwszą będzie nalewka truskawkowa Smile
Będzie jeszcze malinowa, agrestowa a potem zobaczymy 😀


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wysoki




Dołączył: 16 Sty 2017
Posty: 5413
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 5 razy
Skąd: warmińsko-mazurskie

PostWysłany: Sob 11:45, 01 Maj 2021    Temat postu:

MalinowaMamba napisał:
Wysoki, ciężko będzie wyprodukować samemu Very Happy

"Fińska technolgia produkcji ksylitolu polega na przetwarzaniu masy drzewnej z drzew liściastych, w tym przede wszystkim drewna brzozowego. Metoda ta również wymaga procesu chemicznego, ale nie wykorzystuje się w nim bakterii oraz grzybów. Surowiec wejściowy nie jest również GMO (genetycznie modyfikowanym organizmem)."


A to szkoda, myślałem, że da się go jakoś wyizolować z soku z brzozy, który w tym roku zebrałem. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wysoki




Dołączył: 16 Sty 2017
Posty: 5413
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 5 razy
Skąd: warmińsko-mazurskie

PostWysłany: Sob 11:46, 01 Maj 2021    Temat postu:

MalinowaMamba napisał:
W tym roku zamierzam zrobić pierwszy raz w życiu nalewki owocowe, ale właśnie nie z cukrem zwykłym, a z cukrem brzozowym (sok z brzozy, cukier z brzozy to moje odkrycie 2021 roku Very Happy ile to cudo ma właściwości prozdrowotnych w każdej postaci!) i jak wjadą po lepszych cenach truskawki to pierwszą będzie nalewka truskawkowa Smile
Będzie jeszcze malinowa, agrestowa a potem zobaczymy 😀


Masz na myśli nalewkę na bazie spirytusu? Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Przywrócony_id:(5167)




Dołączył: 25 Sie 2020
Posty: 2629
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 13:15, 01 Maj 2021    Temat postu:

Ja też na początku myślałam, że da się jakoś zrobić ten cukier z soku Smile

Jammi!! Ile nazbierałeś tego soczku?

Ja staram się pić codzienne, nawet zamiast wody, ale przysyłają mi z jakieś Eco firmy Smile



Noo nalewki są na bazie mocnego alkoholu Very Happy
Ten ma też w swojej istocie działanie wyciągowe czy konserwujące a nalewki uchodzą za zdrowotne no i raczej się nimi delektuje, niż upija do straty zmysłów Smile

W truskawkowej zastosuję na pewno 45% lub 50% a w malinowej może spirytus plus czysta wódka ale to jeszcze zobaczę Smile


Pamiętam jak jakiś czas temu miałam okazję napić się 15 letniej jarzębinówki! To było dosyć ciekawe w smaku Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Przywrócony_id:(5167)




Dołączył: 25 Sie 2020
Posty: 2629
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 13:20, 01 Maj 2021    Temat postu:

A kiedyś też skosztowałam śliwowicy 80% i jednak było to za hardcorowe w smaku. Tzn nie miałam przyjemności z maczania w tym ust czy języka, bo zamiast smaku to wyłaniało się piekące uczucie. Nie było to dla mnie przyjemne.
Dlatego przy owocach raczej nie będę szaleć z procentami bo to ma przede wszystkim smakować i być rodzajem przyjemności a nie udręki 😅

Ale w nalewkach ziołowych to pewnie czym wyższy procent tym większy dobroczynny ekstrakt powstanie i wtedy warto iść w tą stronę Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Przywrócony_id:(5167) dnia Sob 13:32, 01 Maj 2021, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wysoki




Dołączył: 16 Sty 2017
Posty: 5413
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 5 razy
Skąd: warmińsko-mazurskie

PostWysłany: Sob 14:26, 01 Maj 2021    Temat postu:

Niezbyt dużo, wiesz problemem jest to, aby utrafić na odpowiedni moment kiedy zrobić dziurę w drzewie, żeby ten sok kapał. No ale ponad 10 litrów udało mi się zebrać tego soku. Smile

Domyślałem się co do tych nalewek, ale wolałem się upewnić. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wysoki




Dołączył: 16 Sty 2017
Posty: 5413
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 5 razy
Skąd: warmińsko-mazurskie

PostWysłany: Sob 14:27, 01 Maj 2021    Temat postu:

Śliwowica dobra jest, też kiedyś takiej próbowałem. A tego nie wiedziałem, że przy ziołowych nalewkach czym wyższy %, tym lepszy ekstrakt. Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Przywrócony_id:(5167)




Dołączył: 25 Sie 2020
Posty: 2629
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 14:29, 01 Maj 2021    Temat postu:

Wysoki napisał:
Niezbyt dużo, wiesz problemem jest to, aby utrafić na odpowiedni moment kiedy zrobić dziurę w drzewie, żeby ten sok kapał. No ale ponad 10 litrów udało mi się zebrać tego soku. Smile

Domyślałem się co do tych nalewek, ale wolałem się upewnić. Smile



Dokładnie, ten moment to chyba marzec/kwiecień?
I czytałam by nie pobierać więcej niż 1 litra na dobę z danego drzewka.

10 litrów to i tak dużo Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wysoki




Dołączył: 16 Sty 2017
Posty: 5413
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 5 razy
Skąd: warmińsko-mazurskie

PostWysłany: Sob 14:35, 01 Maj 2021    Temat postu:

Tego to nie słyszałem, żeby nie pobierać więcej jak 1 litr, ale z drzewa, z którego pobierałem to kapało sporo więcej jak 1 litr na dobę, pobieram z niego sok już od kliku lat. Może i sporo te 1O litrów. Smile Zgadza się, pobiera się sok na wiosnę, ale właśnie może być tak, że 1 drzewo oddaje sok takie, które rośnie np. w nasłonecznionym miejscu, a inne obok, które rośnie w zacienieniu już nie, albo z jakichś innych przyczyn nie oddaje soku.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Wysoki dnia Sob 22:09, 01 Maj 2021, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Przywrócony_id:(5167)




Dołączył: 25 Sie 2020
Posty: 2629
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 14:39, 01 Maj 2021    Temat postu:

Czytałam, że ten 1 litr to takie BHP by nie obciążać drzewa Smile
Ale Twoje z którego pobierasz ten pyszny sok jest najwyraźniej w super kondycji i tak Smile
A to, zauważyłeś, że drzewo z nasłonecznionego miejsca oddaje więcej soku?

A jak to jest ze starszymi i większymi lub młodszymi drzewami?
Ten sok różni się jakoś w wyglądzie czy smaku?
Przy czym wiem, że smak jest bardzo delikatny tak ogólnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wysoki




Dołączył: 16 Sty 2017
Posty: 5413
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 5 razy
Skąd: warmińsko-mazurskie

PostWysłany: Sob 14:50, 01 Maj 2021    Temat postu:

Wiesz ciężko powiedzieć. Właśnie z tego 1 pobierałem sok i leciało z niego dużo soku, a parę metrów dalej są inne brzozy i z nich nic nie kapało w tym samym dniu. Very Happy One są trochę zacienione z 1 strony, ale te drzewo z którego kapało dobrze też ma trochę zacienienia, może nieco mniej. Być może te, z których nie kapał sok puściły już go wcześniej. Sam nie wiem, będę musiał robić chyba jakieś próby i to zapisywać, żeby trafić na odpowiedni moment. Very Happy

Ja to spuszczam z takiej brzozy, która ma między 20-25 lat, jest to już dosyć duże drzewo całkiem dobrze rośnie. A czy się różni w smaku sok z młodego od starszego drzewa to nie wiem. Very Happy Z takich starych drzew to nigdy nie spuszczałem soku. Brzoza rośnie na wysokość do ok 60 roku życia, potem już głównie tylko na grubość pnia i żyje głownie do 120 lat, także takie drzewo, które ma powiedzmy z 50-60 lat może już uchodzić za dosyć stare.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Przywrócony_id:(5167)




Dołączył: 25 Sie 2020
Posty: 2629
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Sob 15:14, 01 Maj 2021    Temat postu:

No to ciekawe jak to jest z tymi brzozami Smile

Haha no z tymi próbami i zapiskami to świetny pomysł Smile
Ciekawe czy może tak być, że brzoza w ogóle soku nie puszcza?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MissAlex




Dołączył: 01 Maj 2021
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Rzeszów

PostWysłany: Sob 15:16, 01 Maj 2021    Temat postu:

O, wtrącę z zapytaniem o sok brzozowy.

Jak przechowujecie taki świeżo pozyskany sok?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum dla samotnych Strona Główna -> 30 do 35 lat Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin